Mierea

Mierea este unul dintre darurile de nepretuit oferite cu generozitate de natura. Ea este si trebuie sa ramana un produs exclusiv natural, fiind obtinuta de albine din nectarul florilor, combinat cu o enzimă secretata de albine, apoi concentrată prin reducerea umidității în celulele de tip fagure. Pentru a transforma nectarul in miere, albinele lucrătoare transporta nectarul în niste mici saculeti aflati lângă stomac. Nectarul este apoi transmis din gură în gură altor albine care aşteaptă în stup. In timpul acestui proces, datorită efectului enzimelor din corpul albinelor, zaharoza din nectar este transformată în glucoză şi fructoză. Mai departe albinele care au preluat mierea, o transportă în niste alveole unde o aerisesc bătând din aripi pentru a evapora apa din ea. Pentru maturarea si condensarea mierii temperatura ideala din stup trebuie sa fie de 34 grade Celsius. In final mierea este depozitata şi acoperită cu căpăcele de ceară, devenind astfel conservata si gata de consum. Pe langa gustul delicios, mierea se evidentiaza prin puternice valente teraputice, ea fiind folosita ca remediu natural complementar, in foarte multe afectiuni ce tin de sistemul digestiv, respirator, nervos, in anemii si chiar in cicatrizarea ranilor. In lume, exista peste 300 de tipuri de miere, fiecare dintre ele evidentiindu-se in mod diferit, prin gust, culoare, textura, compozitie si indicatii terapeutice. Mai jos facem trimitere spre cateva dintre tipurile de miere existente si foarte important, va punem in tema cu ceea ce trebuie sa stiti atunci cand doriti sa consumati o miere pura, naturala, asupra careia nu sa intervenit prin mijloace sau adaosuri artificiale.

Cum recunosti mierea pura?

Exista cateva aspecte in determinarea puritatii mierii vis-a-vis de caracteristicile ei la o „prima vedere”. Astfel mierea pura nu devine lipicioasa atunci cand o frecati intre degete spre deosebire de mierea care contine indulcitori artificiali, aceasta din urma capatand un caracter lipicios. Mai mult de atat mierea pura are un caracter „gros/vascos” si are nevoie de timp pentru a se misca dintr-o parte in cealalta a borcanului. Din punct de vedere al aspectului mierea pura are un aspect omogen neputand fi observate impuritati contrastante, asa cum de multe ori in cazul mierii impure, se pot observa diverse fragmente ce plutesc in continutul borcanului. Deasemenea gustul dulce al mierii pure persista doar cateva minute (aprox. 2min), spre deosebire de gustul mierii modificate artificial, ce tinde sa persiste mai mult, datorita prezentei zaharului. Si totusi aspectele descrise anterior, pot fi scapate din vedere cu usurinta, atunci cand vorbim de un consumator non-connoisseur. Prin urmare mai jos va prezentem cateva teste si experimente usor de realizat de catre orice consumator, pentru determinarea calitatii si puritatii mierii:

Testul degetului
Puneti o picatura mica de miere pe degetul mare. Observati cu atentie daca tinde sa curga usor sau sa se imprastie imediat. Daca o face inseamna ca nu este pura. Mierea pura va ramane intacta pe degetul dumneavoastra.
Testul apei
Umpleti un pahar cu apa. Adaugati o lingurita de miere in pahar. Mierea modificata sau artificiala se va dizolva in apa si va pluti in jurul borcanului. Mierea pura se va depune imediat pe fundul borcanului.
Testul focului
Stiati ca mierea 100% organica este inflamabila?Luati un bat de chibrit. Inmuiati varful in miere, apoi incercati se aprindeti chibritul (asa cum se procedeaza de obicei). Daca mierea este pura batul de chibrit se va aprinde cu usurinta. Mai mult mierea va intretine flacara. Daca mierea este impura, batul de chibrit nu se va aprinde, printre altele si datorita continutului ridicat de apa, pe care de obicei mierea impura o contine.
Testul hartiei
Turnati miere pe o sugativa sau un servetel de hartie. Daca mierea a fost diluata cu apa, va fi absorbita sau va lasa o urma uda pe hartie. Mierea pura nu va fi absorbita, dar din nefericire nu va fi absorbita nici mierea diluata cu siropuri pe baza de zahar.
Testul otetului
Adaugati putina apa si 2 – 3 picaturi de otet in miere, dupa care amestecati bine. Daca amestecul face spuma, atunci puteti fi siguri ca acea miere este modificata artificial.

Tipuri de miere

Tipurile de miere existente in arealul apicol, sunt foarte numeroase variind in functie de continentul, tara si zona din care provin. Astfel putem indentifica la nivel mondial peste 300 de tipuri de miere, printre cele mai importante aflandu-se mierea de: tei, salcam, lavanda, mana, castane, menta, coriandru, manuka, zmeura, mac, cimbrisor, mierea poliflora. Pentru inceput am ales sa va vorbim despre 4 tipuri de miere, pe care va invitam sa le descoperiti (sau sa le re-descoperiti), accesand link-urile de mai jos. Aceste sortimente de miere au un caracter deosebit, prin prisma calitatilor organoleptice si terapeutice pe care le ofera purtand totodata semnatura BIO GETICA NATURALIS, expresie a calitatii si puritatii mierii.

 

 

Contacts

(+4) 021.457.05.97 / (+4) 0752.169.410
Str. Ana Ipatescu, Nr. 39, Jud. Ilfov, com. Jilava
office@bio-getica.ro

Follow Us

×