Nectarul

Nectarul este un lichid bogat în zahăr, produs de plante în glande numite nectare. El este produs fie in nectare extraflorale, fie în interiorul florilor, atragand polenizatori cum sunt albinele, sau alte insecte si animale ce consuma nectar, dintre care amintim: țânțarii, viespii, fluturii, moliile, colibri și liliecii. Nectarul joacă un rol important în evoluția generală a speciilor ce consumă nectar; de exemplu, nectarul și proprietățile sale sunt responsabile pentru evoluția diferențială a albinelor apicole africane și a albinelor din zona de vest. Initial, datorita compozitiei sale bogate in zaharuri simple, perceptia generala a fost ca nectarul nu este decat „apa cu zahar”, ulterior insa, numeroase studii au indicat faptul că este de fapt un amestec complex de componente. Astfel compușii suplimentari găsiți într-o varietate mare de nectaruri, includ alte zaharuri, 20 de aminoacizi standard, fenoli, alcaloizi, flavonoizi, terpeni, vitamine, acizi organici, uleiuri, acizi grași liberi, ioni metalici și proteine. Nectarul strâns de albine este transformat în miere în urma maturării şi condensării sale de către albinele din stup. Transformarea nectarului in miere este un proces foarte interesant pe care va invitam sa-l descoperiti facand click aici.

 

Contacts

(+4) 021.457.05.97 / (+4) 0752.169.410
Str. Ana Ipatescu, Nr. 39, Jud. Ilfov, com. Jilava
office@bio-getica.ro

Follow Us

×